FTP (Functional Threshold Power) sporcudan sporcuya değişkenlik gösteren ve antremanla geliştirilebilen bir güç eşik değeri veya bu değere karşılık gelen FTHR (Functional Threshold Heart Rate) nabız eşik değeridir. Bu değer bisiklet sporunu sadece bir gezinti olmaktan çıkartıp hedeflerinize göre nabız değerinizi belirleyerek faydalı antreman yapmaya olanak tanır. FTP Powermetre kullanılarak belirlenebildiği gibi FTHR de kalp sensörü kullanılarak belirlenebilir. Bu değeri belirledikten sonra bütün antremanlarımız daha anlamlı ve faydalı hale gelir. Nabız sensörü olmadan ve nabız değerleri takip edilmeden yapılan antremanlar kör dövüşü yapmak gibidir. Bisiklet sporcularında nasıl tespit edileceği ile ilgili bir çok teknik bulunmakla birlikte en pratik FTP/FTHR tespiti trainer üzerinde ya da düz 30-35km lik bir parkurda yapılır. Trainer sabit zorluk derecesine alınır. Tahminen 1 saat boyunca sabit kalınabilecek bir hız ve kadans değeri belirlenir. İlk 10 dk ısınmanın ardından FTHR temposuna geçilir. Bu antreman yapılırken HR sensörü şarttır. Antreman bitiminde HR grafiğine bakılır, grafiğin çıkış eğrisinden hemen sonra sabitlendiği ilk nabız sayısı sizin için FTHR değeridir. Aşağıdaki örnek FTP/FTHR antremanında kırmızı çizgi ile işaretlenmiş 163 bpm FTHR nabız değeridir. Bazı bisiklet bilgisayarları veya saatleri FTP/FTHR değerinizi otomatik olarak hesaplayarak nabız bölgelerinizi oluşturabildiği gibi siz de elle kendi değerlerinizi girerek uygun bölgeler oluşturabilirsiniz.

FTP/FTHR temel olarak aerobik (oksijenli) solunum ile anaerobik (oksijensiz) solunum arasında eşik görevi görür. FTP/FTHR değerinin belirli yüzdelik değerlerinde nabız bölgeleri oluşturulur bu değerlere karşılık gelen bölgeler sizin antreman amaçlarınıza yol gösterir.


Örneğin 160 bpm FTHR değeriniz olsun, laktat eşiği bölgesinde 145-168 bpm (%91-%105 FTP) ile sürüş yaparsanız bir süre sonra kas yorgunluğu ve tempo düşüşleri başlar. Uzun süreli max. tempoda sürüş yapmak isterseniz Zone 3 bölgesindeki nabız değerinde kalmalısınız 120-144 bpm (%76-%90 FTP). Zone 5 ve altındaki bölgelerde oksijenli solunum yapabildiğiniz için kondisyonunuza ve sürüş anındaki beslenme ve sıvı takviyesine bağlı olarak saatlerce bisiklet sürebilirsiniz. FTP/FTHR değerini yukarı çıkartmak vücudunuzun genel sürüş kabiliyeti, kondisyon ve dayanıklılığınızın artması anlamına gelir ve bunu sağlamak için HIIT (High Intensity Interval Training) antremanları mevcuttur. Bir çoğu trainer üzerinde olsa da uygun parkurlarda dış mekanda da yapılması mümkündür. HIIT egzersizleri hakkında detaylı bilgi için bkz. HIIT (High Intensity Interval Training) nedir ?