Cep telefonunuzu normal bir bisiklet bilgisayarı olarak kullanabilirsiniz. Ancak kullanacağınız telefonun elinizdeki sensörleri tanıması gerek. Bildiğiniz üzere bisiklet üzerinde temel olarak 4 tip sensör kullanıyoruz. Hız, kadans, kalp sensörü ve powermetre. Piyasada bulabileceğiniz sensörler farklı iletişim protokolleri kullanıyorlar ancak telefonunuzla haberleşebilecek sensörlerin bluetooth ya da ant+ uyumlu olması gerekmektedir. Özel protokoller kullanan (polar w.i.n.d. vb) sensörleri cep telefonları ile kullanmanız mümkün değil.

İhtiyaç listesi:

1- ANT+ iletişim protokolünü kullanan bir telefon.
2- ANT+ veya BLE (Bluetooth Low Energy veya Bluetooth Smart) uyumlu Hız, Kadans, Kalp Sensörü, Powermetre.
3- IpBike Uygulaması (Android).
4- Telefonu gidona, gidon boğazına sabitleyebilecek bağlantı aparatı.

1- ANT+ iletişim protokolünü kullanan bir telefon.

IpBike uygulaması temel olarak ANT+ protokolü üzerine geliştirilmiş olduğundan ANT+ uyumlu sensörlerin kullanımı önerilmektedir. Ancak henüz beta aşamasında ve az sayıda da olsa yeni nesil BLE (Bluetooth Low Energy veya Bluetooth Smart) sensörlere de destek vermektedir. ANT+ uyumlu telefon listesini şu adresten ANT phones inceleyerek hangi telefonları kullanabileceğinizi görebilirsiniz. Ayrıca sadece ANT+ üzerine kurulmuş bir site olan www.thisisant.com  sitesinin ANT+ uyumlu tüm cihazları toplu olarak şu adresten inceleyebilirsiniz Top Brands. ANT+ Compatible Devices . Bisiklette kullanmak üzere telefon tavsiyem Sony Z3 compact modelidir. Ekran çözünürlüğü ve boyu çok ideal, standby süresinin çok uzun, ANT+ uyumluı, su geçirmez, barometrik altimetre sensörünün bulunmasından dolayı tırmanış verisi çok tutarlı, ikinci elde fiyatı nispeten uygun olduğundan bu telefonu tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak yine Sony modellerinden; Z1 Compact, Z5 Compact,  Xperia Mini, Xperia Active, Xperia Arc, Xperia Ray gibi modeller de rahatlıkla kullanılabilir. Ancak bu modellerin bazıları suya dayanıklı olmadığı için ayrıca su geçirmez bir kap ile kullanılmalıdır.

2- ANT+ veya BLE (Bluetooth Low Energy veya Bluetooth Smart) uyumlu Hız, Kadans, Kalp Sensörü, Powermetre.

 

Garmin, Polar, Wahoo, Scosche, gibi markaların ANT+ uyumlu sensörleri bu iş için çok uygun. Özellikle Garmin’in başını çektiği mıknatıssız (magnetless) sensörleri tavsiye ederim. Kalp sensörü için ise bir çok model göğüs bandı şeklinde tasarlansa da koldan ya da bilekten ölçen yeni nesil sensörler de kullanılabilir. Bu yeni nesil optik sensörlerin en gelişmişlerinden biri olan Scosche Rhythm+ modeli hem ANT+ uyumlu hem de BLE uyumlu olduğu için her türlü cihazda kullanabilirsiniz.

3- IpBike Yazılımı.

Gelelim bu yazımızın temel konusu olan IpBike uygulamasına. Sadece Android telefonlarda çalışan IpBike, üzerinde çok fazla kafa yorulmuş, bir çok detaylı veriyi izleyebildiğiniz ve tamamen özelleştirilebilir veri ekranı ile profesyonel bisikletçilerin bile kullanabileceği bir uygulamadır. Abartmıyorum yüzlerce farklı veriyi izlemeye olanak sağlamasına rağmen telefonun ekranı sınırlı olduğu için sadece en önemlilerini ekleyebiliyoruz. Hatta daha fazla veri görmek istiyorsanız farklı ekranlar ekleyip sürüş sırasında bunların arasında geçiş de yapabilirsiniz. Ipbike uygulaması 1 Milyon teker dönüşüne kadar (yaklaşık 2100km) tamamen ücretsiz olup sonrasında 20TL karşılığında IpBikeKey uygulamasını satın alarak IpBike’ı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Hangi verileri kullanabiliyoruz ? Öncelikli olarak elimizdeki sensörlere ait tüm verileri hem izleyebiliyor hem de uygulama GPX, TCX, gibi temel formatlarda turumuzu kaydediyor (rota, hız, kadans, HR, tırmanış, tur zamanı).

Ayrıca IpBike üzerinde kaydedilmiş turları hem grafiksel olarak inceleyebilir hem de Strava, Runkeeper, Velo Hero, CyclingAnalytics, Google Fit gibi sitelere upload edebilirsiniz.

IpBike sensörlerin tanınması kaydedilmesi ve ayarlarının yapılması için yine aynı geliştiricinin IpSensorMan uygulamasını kullanmakta ve pratik olarak tüm sensör yönetimini bu uygulama ile sağlayabilirsiniz.

IpBike içerisinde bulunan Workout bölümünden kendinize uygun HIIT antremanları hazırlayıp trainer ya da parkurda uygulamanın antremanlarınıza yol göstermesini sağlayabilirisiniz. IpBike uygulamasının detaylarını ancak kurunca anlayacaksınız ve geliştiricisine kask çıkartacaksınız.

Ana ekrana ekleyebildiğiniz verilerden bahsedeyim örneğin hız ve mesafe, zaman, kalp atımı, kadans, güç, irtifa, sıcaklık, GPS, vitesler, rüzgar, trafik ışıkları ve radar!, diğer ayarlar (telefon şarj miktarı vs). Bu ana verilerin altında da en az 15-20 kalem detaylı veri biçimleri bulunuyor. Tahminen 300’e yakın farklı veri tipinden bahsediyoruz!.

GPS ve rota kaydı telefonunuzun GPS, pusula ve barometrik sensörlerinden alınan veriye göre oluşturuluyor. Tur bitiminde gittiğiniz rotayı harita üzerinden inceleyebilir parçalı rotaları tek tur şeklinde birleştirebilirsiniz. Ayrıca tur kaydından Strava ya da diğer sitelerde göremediğiniz detaylı veri raporlarını da incelemeniz mümkün.

Yukarıda görmüş olduğunuz kendi kullandığım ekrandaki veriler ise şu şekilde; anlık hız (Speed sensöründen alınıyor, eğer speed sensörü yoksa GPS hız verisini kullanıyor), anlık kadans (kadans sensöründen alınıyor), anlık kalp atım sayısı, kalp atım sayısının karşık geldiği bölge (bölgeler arası değeri görmek için float zone seçildi), tur süresi (duraklamalar hariç), geçerli saat, telefonun kalan şarj miktarı, mevcut bağlanılan GPS uydu sayısı, GPS doğruluk mesafesi, GPS bearing (hareket halindeyken GPS verisi üzerinden haritayı otomatik döndürme verisi), tur mesafesi ve aktif google haritaları üzerinden rota.

Şarj (Z3 Compact için) denemelerimde gece turlarında 1 saat kullanımda şarjda ortalama %10 azalma olmakta. Gündüz tur denemelerimde ise ekran rahat görülebilecek bir parlaklıkta, hız, kadans ve HR sensörleri açık, GPS açık (sadece cihaz modunda), mobil internet açık, 2sa 30dk’lık bir turdan sonra telefonun şarjı %50’ye indi. Buna göre Z3 Compact için full şarjda yaklaşık 5-6 saatlik bir kayıt yapabileceğini söyleyebiliriz.

IpBike hakkında detaylı bilgi için sitesini ziyaret edebilirsiniz www.iforpowell.com/

IpBike uygulamasını şu adresten telefonunuza yükleyebilirsiniz IpBike ANT+™ Bike Computer

IpSensorMan uygulamasını telefonunuza yükleme için  IpSensorMan

4- Telefonu gidona, gidon boğazına sabitleyebilecek bağlantı aparatı.

Telefonu bisiklet gidonuna sabitlemek için en çok kullanılan ve güvenilir aparat Quadlock diye bilinen bir aparattır ancak yüksek fiyatı ve sadece iphone için kılıflar kullanması nedeniyle pek de öneremeyeceğim bir ürün. Size tavsiyem telefona sert -tercihan aluminyum metal vs- kılıf almanız ve buna uygun aparatı kendiniz geliştirmenizdir. Ben elimdeki çakarlardan birinin kelepçe ve kızak kısmını aşağıdaki şekilde uyarladım nasıl bir uygulama yapabileceğinizle ilgili fikir verecektir.